‘Het eerste besef dat ik heb van mijn passie voor muziek gaat terug tot mijn zesde. Ik herinner me nog een zeer enthousiaste leraar, op wie ik verliefd was, die mij het eerste liedje uit een songbook aanleerde en ik vond dat fantastisch! Het liedje heette ‘Paardje beslaan’ en ik zong het dag en nacht en vooral in de auto... tot ergernis van mijn broers, die de walkman al snel tot zich namen. Mijn ouders besloten het songbook, onder ‘lichte’ dwang van Lientje, te kopen. Het zingen is nooit meer gestopt en zal nooit meer stoppen. En die leraar ben ik nog altijd heel dankbaar...!‘


LIEN KOOIJMAN groeide op in een gezin met drie kinderen en was al snel het ‘febbekakske’ van vader Ed Kooyman, die heel gauw het muzikale talent bij dochterlief ontdekte. Lien versleet dan ook ettelijke uren op muziekscholen, in backstage-ruimtes, in muffe klaslokalen, bij dronken beroepsmuzikanten en gefrustreerde muziekleraars...

Toch kwam ze er heelhuids uit en besloot haar jarenlange pianostudie en zanglessen zelfs nog verder te zetten toen ze afgestudeerd was aan de muziekacademie.

Eerst studeerde ze regentaat muzikale vorming, later ging ze even naar het conservatorium van Antwerpen voor een klassieke zangstudie. Ondertussen volgde ze ook cursussen folkmuziek, o.a. aan het Lemmens-Instituut in Leuven en daarna sloot ze haar studies af met enkele jaren ‘producer in de lichte of popmuziek’ aan het conservatorium van Gent.

Zo kreeg ze de zangtechniek nog meer onder de knie en kreeg ze supertoffe lessen als ‘Close harmony’ (a capella is altijd een passie van Lien geweest), ‘pop-combo’, ‘opnametechniek’, ‘gitaarlessen’, ‘keyboard’, ‘popzang’, ‘harmonie’...

Ondertussen leerde ze van vader Ed 5-string-banjo en country en folk werden naast kleinkunst ook haar passie. Daarom richtte ze in 1998 haar eigen muziekgroep ‘Kandoris’ op. Daar treedt ze nog steeds zeer regelmatig mee op. Die vrolijke springerige, meeslepende folk zou ze nooit kunnen missen en dan nog in gezelschap van 6 heel toffe mensen, o.a. ook pa Ed speelt mee (weliswaar op de achtergrond!)!


Lien zat als ‘kleine madam’ al aan de piano haar eigen liedjes te kwelen en wilde vooral héél graag dat iedereen het hoorde en dat iedereen constant luisterde. Haar broers, een zenuwinzinking nabij, waren zo opgelucht toen ze op kot konden gaan.

Rond haar 16de mocht Lien meezingen op een plaat van vader Ed. De samenwerking verliep vlot, tot Lien vond dat ze dringend moest vertrekken, omdat haar vriendje op haar stond te wachten. Tja, als je jong bent, maak je soms de verkeerde keuzes!


Later ontmoette ze op het folkfestival van Deerlycke haar vriend Bart Vanpeteghem. Hoewel Bart niet goed wist wat te zeggen en daarom uitgebreid zijn studie over de groei van de maïsplant begon uit te leggen aan Lien, vond Lien dat blijkbaar toch vertederend en heerlijk romantisch, want na 13 jaar zijn ze nog steeds samen! Een huis vol muziek kan je hun stulpje in Avelgem op de boerenbuiten wel noemen! Het staat vol oude en nieuwe instrumenten en er wordt duchtig op gespeeld!

Lien & Bart namen in 2007 samen hun eerste cd op. De cd heette ‘Lieve Liendjes’ en ging/gaat zeer vlotjes de deur uit! Lien had ondertussen ook Elly en Rikkert ontmoet tijdens een concert van Ed Kooyman in ‘Houden van’ in het Sportpaleis van Antwerpen, waar ze met de Kandoris-meisjes de backing vocals verzorgden. Die ontmoeting was heel gezellig en is voor Lien ook zeer belangrijk geweest! Elly werd een voorbeeld in haar muzikale carriëre.


Ondertussen mochten ze dan ook vaak mee gaan optreden met Elly en Rikkert en ook Miek en Roel tijdens hun programma ‘Vier Vreemde Vogels’. Het waren plots zes rare vogels, maar het was wel een heel toffe combinatie en Lien is deze mensen nog steeds heel dankbaar voor deze mooie kansen!

Lien leerde nog instrumenten bij, ook om te spelen tijdens de optredens van Kandoris. Ze volgde accordeon, nu nog harplessen en ze is net begonnen met vioollessen. Ook heeft ze een uitgebreid gamma Ierse tin whistles en andere fluiten en op de banjo staat ze haar vrouwtje absoluut! Zingen blijft echter haar absolute passie!


Bart begon later na het overlijden van zijn mama, die absoluut onze allergrootste fan was, aan het schrijven van een dichtbundel. Verder maakt hij ook kasten, waarin oude en onbruikbare instrumenten in zitten verwerkt! Een absolute aanrader voor mensen die iets extravagants wel aankunnen!

Lien haar ambitie om te zingen bleef nog steeds even groot als toen ze zes was en ze wilde dus graag de solo-toer opgaan. Gelukkig vond bart dit absoluut niet erg en ze ging er dus voor! (ze treden ook nog steeds samen op)

Ze nam producer Peter Bauwens onder de arm. Deze supergedreven Gentenaar in hart en nieren had haar nog lesgegeven in het conservatorium van Gent. Het klikte in feite meteen en de samenwerking werd nog leuker naarmate ze vorderde! In de studio werd er heel wat afgelachen!

Onder invloed van Peter ging ze op zoek naar professionele muzikanten. Allemaal heerlijke mensen met ongelooflijk talent! De eerste solo-cd werd opgenomen in de lente van 2011 en belooft absoluut een succes te worden!

Lien Kooijman: Biografie